Eigenlijk klopt de titel natuurlijk niet. Het waren immers niet de oppositiepartijen (met een meerderheid van 10 van de 17 zetels) die de steun voor de wethouders introkken, maar de coalitiepartijen, in het bijzonder vvd-d66 bij monde van Derrick Stomp. Coalitiepartijen die hun eigen wethouders met een voorstel corrigeerden, maar wel anderen verwijten als zij dat ook doen.
Ik herinner me nog dat in juni 2010 de wethouders op het schild getild werden door steun van GroenLinks en CU-SGP. Immers, het minderheidscollege had maar 8 van de 17 zetels. Het was een tijd waarin iedereen dacht, en breed uitdroeg, dat een minderheidsbestuur het ‘toppunt van democratie’ was. Elke keer moeten strijden om een meerderheid. Met wisselende meerderheden werken. Al vanaf het begin werd duidelijk gemaakt dat het wel belangrijk zou zijn dat het college mee zou denken met de oppositie. En luisteren natuurlijk. In de praktijk bleek al snel dat hier helemaal geen sprake van was. In de praktijk kwam het college met een plan, 8 zetels steunden deze bij voorbaat, met hier en daar een ritueel ingezet ‘aanpassingsvoorstel’ (waar overigens zelden de oppositiepartijen bij werden betrokken), en onder de resterende 9 zetels werd gehoopt op steun voor het collegevoorstel. In het begin gebeurde dit nog wel eens, maar naar verloop van tijd werd steeds duidelijker dat er akelig weinig naar de meerderheidsoppositie werd geluisterd.
Na de gebeurtenissen van dinsdag lukt het de collegepartijen uitstekend om media-aandacht te kweken. De meeste berichten komen er op neer dat het de schuld van anderen (lees: de oppositie is). Dat is ten eerste natuurlijk gek omdat het in 2010 nog een feestje was, dat strijden om meerderheden. Ook vvd-d66 deed dat want was het niet eens met de eigen wethouders. Het is nogal kinderachtig om -als anderen samen tot overeenstemming komen- te klagen over precies dat feit. Het is ook waar het college continu juist voor oproept ‘kom zelf met voorstellen’. Zo ook met de begroting 2013. Als je de notulen van bij de kadernota 2013 leest, zie je een paar zaken:Ā (i) dat ik toen al geen voorstel geschreven had omdat ik dat al jaren deed zonder dat er op gereageerd werd. Ik had het idee dat ik het werk van het college en coalitiepartijen deed. en (ii) dat duidelijk is dat er weliswaar overeenstemming was maar dat “De heer Bokhove vraagt of hij dan in november niet allerlei verwijten krijgt dat het jammer is dat de raad daar niet eerder uitgekomen is, want daar heeft hij slechte ervaringen mee.”. En wat gebeurt er afgelopen dinsdag: precies verwijten op die punten.
Maar in de media en de vergadering ging het over nog meer:
Om in het kort de verschillen aan te geven:
In de vergadering kon Nieuw Enkhuizen het overigens weer niet nalaten om op de man te spelen door het volgende te vermelden:
Ik denk dat Harry Wijchers misschien eens een keer over de uitslag van de verkiezingen in 2010 heen moet komen.
Met dossiers als het SMC, onderhoudsplannen en Drom in het verschiet is de vraag of de wethouders niet eieren voor hun geld kiezen en het zinkende schip verlaten. Het is belangrijk dat we ze houden aan het rechtse adagium ‘verantwoordelijkheid nemen’, ofwel dat de wethouders verantwoording afleggen voor alle skeletten die nog gaan komen.
Ik ga weer verder in het Engelse…
Mooie uiteenzetting zo. Ik ben benieuwd hoe de soap verder gaat hier.
Cheers! Alex